Goedgemutst met een fluweelzacht slaapmutsje

18 maart 2016

Wie kent tegenwoordig niet iemand die chemotherapie moet ondergaan? De behandeling kent veel bijwerkingen, waaronder haaruitval. Vrouwen vinden dat vaak heel erg. Hoe blijf je ‘goedgemutst’ als iedereen kan zien dat je ziek bent? Met een Keppie; een fluweelzacht slaapmutsje. Chemotherapiepatiënten krijgen er één cadeau van HagaVrienden.

Foto: H Marcus. Vlnr Birgit Kirschner, Esther Selier, Barbara van den Berg

Fluweelzachte ‘Keppie’ (slaapmutsje) voor een kaal koppie
Afdeling Oncologie HagaZiekenhuis Den Haag ontvangt jaarlijks honderden patiënten voor behandeling met chemotherapie. Nurse practioner Birgit Kirschner en verpleegkundig specialisten oncologie Barbara van den Berg en Esther Selier ontmoeten deze vrouwen en mannen op hun polikliniek. Zij merken dat haaruitval na chemo één van de bijwerkingen is die met name bij vrouwen emotionele reacties oproept. Een slaapmutsje (Keppie) is dan een schrale troost, maar wel een fijn geschenk.

Chemotherapie geeft veel bijwerkingen
“Een patiënt met chemotherapie heeft last van veel bijwerkingen”, vertelt Esther. “Te denken valt aan misselijkheid, moeheid, huidveranderingen, nagelproblemen en haarverlies. Anderen kunnen ineens zien dat je ziek bent. Daarnaast is de hoofdhuid heel gevoelig voor alles waar deze mee in aanraking komt. Pruiken voelen soms warm en zweterig. En je kunt er niet mee slapen. Dan is je hoofdhuid weer heel koud wat niet prettig is. Gewone mutsjes irriteren vanwege de naden”.

‘Strohalm’ aanreiken aan patiënten met slecht nieuws
Daarom hebben Esther en Barbara aan HagaVrienden gevraagd deze fluweelzachte slaapmutsjes te financieren. “Om een strohalm aan te kunnen reiken aan patiënten die een chemotraject in moeten”, zegt Barbara. “Het gevoel is anders als de patiënt ons spreekuur verlaat met een klein cadeau. Een cadeau dat hen helpt tijdens het ziek zijn. Dat past goed bij de kernwaarde zorgzaamheid van het HagaZiekenhuis”.

 

Keppie: fluweelzacht, ademend en zonder naden
keppie-9726Keppie is ontworpen door een ervaringsdeskundige. Op haar 29ste werd Annemieke van Lubeek getroffen door acute leukemie. Een fijne slaapmuts voor de nacht vond zij niet in het bestaande aanbod. Vanuit die ervaring heeft ze Keppie ontworpen. Annemieke: “Keppie wordt gemaakt van een fluweelzachte stof. De naadjes worden afgewerkt met de fijnste garen, zodat ze de hoofdhuid niet irriteren. Door het model van Keppie blijft de slaapmuts ook ’s nachts goed zitten”. De Keppie is er in verschillende kleuren. Zodra de bestelling keppies is ontvangen (april) mogen chemotherapiepatiënten tijdens spreekuur bij de verpleegkundigen oncologie een keppie in kleur naar keuze uitzoeken. Meer lezen over Keppie, klik hier Foto: Keppie

Roparun sponsort Keppies HagaZiekenhuis
Stichting Roparun sponsort Keppies voor patiënten van het HagaZiekenhuis. Roparun sponsort projecten die kwaliteit toevoegen aan het leven van kankerpatiënten.  In het weekend van Hemelvaart wordt deze sponsorestafette voor de 25ste keer gelopen.  Annemieke van Lubeek heeft als patiënt zelf gebruik mogen maken van projecten gesponsord door Stichting Roparun. “Dat mijn Keppie nu één van die projecten is geworden, is heel bijzonder”. Voor het nieuwsbericht over Keppie op website Roparun, klik hier.

Meer weten over HagaVrienden?
Neem vrijblijvend contact op met Helene Marcus, coördinator HagaVrienden. Kennismaken tijdens een kop koffie of thee in de espressobar kan natuurlijk ook! Telefoon 070-2101564, 
e-mail h.marcus@hagaziekenhuis.nl

Wilt u bijdragen aan een project?
Uw donatie kunt u overmaken op IBAN NL15 RABO 0155 6605 35 tnv Stichting HagaVrienden.

Geef een antwoord