Hematologiepatiënten nemen trainingsapparaat in gebruik

14 december 2012

Het gewenste trainingsapparaat voor de afdeling hematologie is recentelijk in gebruik genomen! Dankzij de steun van onze HagaVrienden hebben we binnen relatief korte tijd het benodigde bedrag bijeen weten te krijgen. Een grotere particuliere donatie maakt het mogelijke dat ook andere hulpmiddelen aangeschaft kunnen worden zoals bijvoorbeeld een stopwatch, matjes en foamballen.

Hematologiepatiënten mogen tijdens hun verblijf de afdeling niet verlaten vanwege hun lage weerstand. Daarom bestond de wens te voorzien in trainingsapparaten op de afdeling zelf.

De heer Roland Brand (foto links) traint graag met het apparaat als hij op de afdeling verblijft. “Lichamelijk zo sterk mogelijk blijven, is voor mij extra belangrijk. Na de behandeling hoop ik mijn beroep – dat fysiek nogal zwaar is – weer te kunnen uitoefenen. Dagelijks sporten ben ik daarom gewend. Ik vind het erg fijn dat ik tijdens verblijf op de afdeling hematologie door kan gaan met trainen. Het is bovendien een prettige dagbesteding”.

Het geïnstalleerde trainingsapparaat is in principe aangeschaft om de beenspieren mee te oefenen. Maar er kan veel meer mee, vertelt fysiotherapeute Loes Koorevaar (foto rechts): “het apparaat is te gebruiken voor training van bijna alle lichaamsspieren. Bij de oefeningen kunnen verschillende gewichten worden gebruikt, extra lichte voor verzwakte patiënten die weer in conditie proberen te komen. Ook kunnen wat simpelere oefeningen zittend worden gedaan ter oefening van de benen. Wij als fysiotherapeuten zijn erg blij dat de patiënten nu van deze trainingsmogelijkheid gebruik kunnen maken”.

De training wordt sinds medio 2011 op de afdeling hematologie aangeboden. Deze trainingen zijn gestart in het kader van een zorgvernieuwingsproject. De resultaten van de evaluatie van dit zorgvernieuwingsproject worden op dit moment geanalyseerd. Wellicht zullen deze resultaten in de toekomst in de Fysiopraxis (fysiotherapeutisch vakblad) gepubliceerd worden.

Duidelijk is wel dat deze faciliteiten in de toekomst aan de patiënten zal worden aangeboden, onder begeleiding van een fysiotherapeut. HagaVrienden bedankt allen die hebben bijgedragen aan deze voor de patiënten zo belangrijke faciliteit. HagaVrienden voor een helende omgeving!

Geef een antwoord