Je favoriete film of muziek tijdens nucleair onderzoek

31 mei 2013

Een tablet biedt de mogelijkheid films te kijken of muziek te luisteren tijdens nucleair onderzoek. Jonge en volwassen patiënten kunnen dan makkelijker langere tijd stil liggen. Dit draagt bij aan de kwaliteit van het onderzoek en het welzijn van de patiënt.

favfilm

Dhr. Schardijn overhandigd de tabelt aan Marc Egberts en Danny van Duijvenvoorde (de oude tv kan ‘de deur uit’) Foto: Helene Marcus

De tablet wordt door Hulskamp Audiovisueel Den Haag beschikbaar gesteld aan de afdeling nucleaire geneeskunde. Op deze afdeling van het HagaZiekenhuis aan de locatie Leyweg worden dagelijks zo’n 15 tot 20 onderzoeken verricht (4800 per jaar) bij patiënten van alle leeftijden. De tablet met een film of muziek naar keuze kan worden vastgemaakt aan het onderzoeksapparaat, een gammacamera *). Door de film of muziek wordt de patiënt afgeleid van wat er om hem/haar heen gebeurd en is men minder zenuwachtig. De tijd verstrijkt daardoor gevoelsmatig sneller en de patiënt blijft beter recht en stil liggen. Dat is van belang voor de kwaliteit van het onderzoek. Bovendien is het onderzoek met je favoriete film of muziek natuurlijk minder erg! Een onderzoek duurt zo’n dertig minuten tot soms wel een uur.

De afdeling nucleaire geneeskunde was al wel bekend met het ‘afleidend’ effect van beeld en geluid tijdens het onderzoek. Ze maakt echter nog gebruikt van een oude TV met DVD-speler. Deze TV en DVD-speler worden op een tafeltje naast de behandeltafel van het onderzoeksapparaat gezet zodat de patiënt er naar kan kijken. Met name bij jongere patiëntjes wordt hiermee geprobeerd hen makkelijker langere tijd stil te laten liggen. Dat is van belang voor het uitvoeren van goed onderzoek. Recent bracht een vader een tablet mee om zijn dochter tijdens het onderzoek naar haar favoriete film te laten kijken. Het ‘ei van columbus’ dachten de medisch nucleair werkers. Dit is een eigentijdse en patiëntvriendelijke vervanging van een sterk verouderd systeem.

De heer Schardijn van Hulskamp Audiovisueel Den Haag, bevriende relatie van HagaVrienden, was bereid te komen kijken op de afdeling. Met als gevolg dat medisch nucleair werkers Marc Egberts en Danny van Duijvenvoorde op vrijdag 31 mei de tablet in ontvangst mochten nemen.

Hulskamp Audioviseel en medewerkers: veel dank voor dit mooie cadeau.

*) De gammacamera is een speciale camera waarmee onderzoek wordt verricht met behulp van een radioactieve stof. Deze stof verschilt per onderzoek. Afhankelijk van de soort stof vindt er opname plaats in bepaalde delen van het lichaam of in specifieke organen. De straling die de radioactieve stof uitzendt vanuit de delen van het lichaam of het orgaan waarin de stof is opgenomen, wordt geregistreerd met een speciale camera, de gammacamera. De gammacamera is heel gevoelig voor radioactieve straling en heeft daardoor maar weinig straling nodig om een beeld te kunnen maken. Dit beeld kan de nucleair geneeskundige belangrijke informatie geven over het lichaam en het functioneren van bepaalde organen.

Geef een antwoord