Onderzoek naar ‘vallen bij ouderen’ sleept heelkundeprijs in de wacht

10 maart 2016

Nicole Boyé, arts assistent Heelkunde HagaZiekenhuis Den Haag, zet zich bovenmatig in voor haar patiënten, is collegiaal en promoveerde tijdens haar opleiding tot chirurg. Dat deed ze met een onderzoek naar vallen (valincidenten) bij ouderen . Dat zijn dé ingrediënten om de Heelkundeprijs 2015 in de wacht te slepen, volgens de commissie Heelkundeprijs.

De Heelkundeprijs, wat is dat?
heelkundeprijs_2015_n_boye_kleinDe Stichting HagaVrienden reikt de Heelkundeprijs jaarlijks uit. De Heelkundeprijs ontstond in 2002, dankzij de gulle donatie van een patiënt. De  donateur bepaalde dat de prijs wordt toegekend aan verdienstelijk (wetenschappelijk) onderzoek door een arts-assistent Heelkunde. Het onderzoek richt zich op het verbeteren van patiëntenzorg.  Maar ook de inzet van de arts assistent wordt door de commissie Heelkundeprijs meegewogen.

Waarom kwam juist Nicole in bezit van de prijs?
proefschrift_heelkundeprijs_2015Dat juist Nicole deze prijs kreeg, had drie redenen. Haar bovenmatige inzet voor haar patiënten. De waardering van haar collega’s van het chirurgisch team. En omdat het haar is gelukt tijdens de eerste 2 jaar van haar opleiding te promoveren. Hoe ze dat heeft gedaan? “Vastberadenheid en veel vrije tijd opofferen”, aldus een enthousiaste Nicole.  Nicole is uiteraard trots dat ze de prijs heeft gewonnen.

Het promotie-onderzoek, wat werd daarmee onderzocht?
Ouderen die vallen is een groot probleem in de maatschappij dat kan leiden tot ernstige problemen. Nicole promoveerde op 9 oktober 2015 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam met haar proefschrift ‘Falls in older persons’. Ze onderzocht of het afbouwen van medicatie, waarvan bekend is dat deze medicatie het risico op vallen verhoogt, vallen bij ouderen verminderd. Het bleek dat alleen het afbouwen van de medicijnen niet zorgt voor minder vallen bij ouderen. Meer lezen over het proefschrift? Klik hier

De prijs, waar bestaat die uit?
De Heelkundeprijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag. De prijs werd uitgereikt door René Bol Raap, bestuurslid HagaVrienden op het nieuwjaarsdiner van de afdeling Heelkunde op 8 januari jl.

Meer weten over HagaVrienden?`
Neem dan gerust contact op met Helene Marcus, coördinator HagaVrienden. Een kop koffie of thee met haar drinken in de espressobar kan natuurlijk ook!
Telefoon 070-2101564, 
e-mail h.marcus@hagaziekenhuis.nl

Wilt u een donatie doen?
Dat kan op IBAN NL15RABO0155660535 tnv Stichting HagaVrienden
HagaVrienden; zodat ziek zijn draaglijker wordt.

Geef een antwoord