Patiënt Holstege schenkt 14 schilderijen

7 september 2015

“Mijn echtgenoot en ik wilden iets teruggeven aan de afdeling.” Dat zegt Johan Holstege, die afdeling 15A verblijdde met een gift van veertien schilderijen die sinds kort op de eenpersoonkamers hangen. Op donderdag 3 september overhandigde hij de schilderijen officieel aan unithoofd Jacqueline Bos.

Johan Holstege, patiënt op afdeling 15A, heeft een ongeneeslijke vorm van alvleesklierkanker. Sinds juli 2014 heeft hij vele weekenden in het HagaZiekenhuis doorgebracht om zware, levensverlengende chemokuren te ondergaan. In deze weekenden bouwden hij en zijn echtgenoot Edwin van Wijland een bijzondere band op met een aantal verpleegkundigen en met unithoofd Jacqueline Bos. Johan: “Ik heb me altijd veilig en in professionele handen gevoeld op deze afdeling. De sfeer is goed en het contact met de medewerkers warm. Vanaf eind juli 2014 heb ik vele weekenden in een eenpersoonskamer gelegen om zware kuren te ondergaan. En het zijn comfortabele kamers, maar ze zijn wel wit, steriel en kantoorachtig. Ik vond dat daar iets aan zou moeten gebeuren. Toen is, in samenspraak met verpleegkundigen Peggy en Denise en unithoofd Jacqueline, het idee ontstaan om iets van muurdecoratie aan de afdeling te geven.”

Vlnr Dominique Deguelle (voorzitter HagaVrienden), Marjolein Tasche (directievoorzitter HagaZiekenhuis), Jacqueline Bos (unithoofd oncologie), Johan Holstege en partner erwin, Peggy (verpleegkundige oncologie) bewonderen een van de gedoneerde geschilderijen.

Bijdragen aan welbevinden
“De afdeling stond daar erg voor open. In samenspraak met de kunstcommissie hebben we gekozen voor abstracte kunst van de schilder Ronald Hunter. We hebben bij de selectie gekozen voor schilderijen die een positieve sfeer hebben: optimistisch, fris en helder. Blauw en groen zijn kleuren die daar bij uitstek bij passen, zwart bijvoorbeeld juist weer niet. De kunst moest ook passen binnen de Planetreegedachte van het HagaZiekenhuis: het moet bijdragen aan iemands welbevinden en de gezondheid van de patiënt positief beïnvloeden.”

Andere sfeer
“Ronald Hunter is naar het ziekenhuis gekomen om een aantal praktische zaken te bekijken, zoals welke wand het meest geschikt zou zijn om een schilderij op te hangen en hoe groot het schilderij zou moeten zijn. Op basis van alle criteria heeft hij een selectie van zijn werk gemaakt. Inmiddels hangen de werken er al even en heb ik alleen maar positieve reacties gehoord. Kunst voegt iets toe aan het ‘er zijn’. Mensen ervaren het als gezellig. Ik hoor ook van verpleegkundigen dat elke kamer nu een andere sfeer heeft.”

Geven met creativiteit
“Een van mijn doelen met deze gift is om andere mensen te inspireren om iets te dóen voor mensen die in het HagaZiekenhuis liggen. En te laten zien dat het ziekenhuis zeer zeker ook open staat voor kunst en andere creatieve ideeën om het comfort en welbevinden van medewerkers, patiënten en bezoekers te vergroten. Ik zou ook graag een inbreng zien van meer creativiteit in het HagaZiekenhuis. Je kunt natuurlijk geld geven aan stichting HagaVrienden, en dat is ook heel goed, maar je kunt ook een andere bijdrage leveren, op basis van je mogelijkheden en je inventiviteit. Ik hoop dat mijn bijdrage andere mensen op een idee brengt.”

Lees ook het artikel op de website van HagaZiekenhuis

Geef een antwoord