Plafonds met rustgevende uitstraling

18 april 2012

De nieuwe afdeling radiologie heeft drie PET/CT-scan behandelruimtes. In een van deze behandelruimtes is door het HagaZiekenhuis als proef een zogeheten ‘open ceiling’ (open plafond) aangebracht. Patiënten die een uur lang, liggend in bed, in een van deze ruimtes moeten verblijven, hebben nu uitzicht op een zomers blauwe lucht met schapenwolkjes, vogels en bloesem. Hierdoor kunnen de patiënten makkelijker ontspannen en rustig blijven liggen. Dit komt het onderzoek ten goede. De behandelruimtes worden medio mei 2012 in gebruik genomen.

Een PET/CT-scan brengt de stofwisseling van het lichaam in beeld. Als voorbereiding op het onderzoek krijgt een patiënt een radioactieve stof ingespoten. Door de werking van de radioactieve stof kan de PET/CT-scan gezonde en kwaadaardige cellen van elkaar onderscheiden. Met het onderzoek kan worden vastgesteld of er sprake is van kanker en in welk stadium. Ongeveer 850 patiënten moet jaarlijks zo’n onderzoek ondergaan.

Omdat de patiënt na het toedienen van de radioactieve stof zelf ‘straalt’, ligt hij/zij gedurende deze tijd alleen in de behandelruimte. Voor een optimale inwerking van de stof is het belangrijk dat de patiënt zo stil mogelijk ligt en niet wordt geprikkeld.

De plafonds met rustgevende uitstraling helpen de patiënt daar erg bij. Het is makkelijker een uur naar een mooie afbeelding te kijken dan naar een grijs plafond.

HagaVrienden vindt deze toepassing een mooi voorbeeld van het verbeteren van de omstandigheden voor de patiënt. Zij heeft daarom plaatsing van een open plafond in nog twee behandelruimten mogelijk gemaakt.
Als je zo’n onderzoek moet ondergaan ben je toch al zenuwachtig en bezorgd. In een behandelkamer met een rustgevende sfeer liggen, is dan een stuk prettiger.

Geef een antwoord