Een wensboom; voor berichten die goed doen

1 januari 2017

In 2008 ontstond het idee voor een ‘goed-nieuws-bord’. Een aantal verpleegkundigen Interne geneeskunde / Oncologie bedachten dit naar aanleiding van trainingen die zij hadden gevolgd. De mooiere versie van dit bord heet een ‘wensboom’. De wensboom voorziet in een behoefte. De bomen moeten regelmatig ‘kaal’ gemaakt worden, om plek te bieden aan nieuwe teksten.

Wat is een wensboom?
Een wensboom is een bord waarop patiënten, bezoekers en personeel leuke, vrolijke berichten kwijt kunnen. Een positieve klank tussen zorgen om herstel of pijn en ongemak van het ziek zijn.  Verpleegkundigen van de afdelingen interne Geneeskunde /Oncologie vertellen; “Het werkt het heel goed. Dankzij deze kleine positieve berichtjes wordt de soms bedrukte of negatieve sfeer op de afdeling doorbroken. Mensen zetten er dingen op als ‘ik word opa’ maar ook een wens, een bedankje of een mooi spreuk”.

De afdeling HagaVernieuwt van het HagaZiekenhuis en Stichting Kanker in Beeld *) zorgden voor een ontwerp voor de eerste wensboom voor de afdeling Interne Geneeskunde / Oncologie tot stand. Een mooi vormgegeven wandobject, waarop geschreven of getekend kan worden met uitwisbare stift en waaraan kaartjes gehangen kunnen worden. De boom heeft een centrale plek gekregen dicht bij de huiskamer en keuken van de afdeling, waar iedereen met enige regelmaat langs komt en dan de berichten kan bekijken of zelf iets opschrijven.

Inmiddels hangt de wensboom op meerdere (verpleeg)afdelingen van het HagaZiekenhuis, maar nog niet op verpleegafdeling Cardiochirurgie 8B.  Zij zouden hun patiënten ook graag de mogelijkheid bieden kleine berichtjes te kunnen uiten en met anderen te delen’.

Helpt u verpleegafdeling cardiochirurgie aan een Wensboom?

Een wensboom kost €1.950 incl BTW. De wensboom is een exclusief ontwerp en zeer duurzaam. Stichting HagaVrienden is voor het realiseren van projecten afhankelijk van donaties en sponsoring door mensen zoals u. Online doneren kan eenvoudig via https://www.hagavrienden.nl/ of wordt donateur.
Rechtstreeks doneren kan uiteraard ook IBAN NL15 RABO 0155 6605 35 t.n.v. Stichting Vrienden HagaZiekenhuis.

*) Kanker in Beeld is een stichting die creatieve en beeldende expressie stimuleert voor mensen die met kanker te maken hebben.