Fluweelzachte slaapmuts: warm en comfortabel

6 oktober 2017

Wie kent tegenwoordig niet iemand die chemotherapie moet ondergaan? De behandeling kent veel bijwerkingen, waaronder haaruitval. Vooral vrouwen vinden dat vaak heel erg. Hoe blijf je ‘goedgemutst’ als iedereen kan zien dat je ziek bent? Met een Keppie; een fluweelzacht slaapmutsje. Onze verpleegkundigen geven er – ook in 2018 – graag één cadeau aan chemotherapiepatiënten.

Foto: H Marcus. V.l.n.r. Birgit Kirschner, Esther Selier, Barbara van den Berg

Fluweelzacht ‘Keppie’ voor een kaal koppie
Afdeling Oncologie HagaZiekenhuis Den Haag ontvangt jaarlijks honderden patiënten voor behandeling met chemotherapie. Nurse practioner Birgit Kirschner en verpleegkundig specialisten oncologie Barbara van den Berg en Esther Selier ontmoeten deze vrouwen en mannen op hun polikliniek. Zij merken dat haaruitval na chemo één van de bijwerkingen is die met name bij vrouwen emotionele reacties oproept. Een Keppie (slaapmutsje) (Keppie) is dan een schrale troost, maar wel een fijn geschenk.

Chemotherapie geeft veel bijwerkingen
“Een patiënt met chemotherapie heeft last van veel bijwerkingen”, vertelt Esther. “Te denken valt aan misselijkheid, moeheid, huidveranderingen, nagelproblemen en haarverlies. Anderen kunnen ineens zien dat je ziek bent. Daarnaast is de hoofdhuid heel gevoelig voor alles waar deze mee in aanraking komt. Pruiken voelen soms warm en zweterig. En je kunt er niet mee slapen. Dan is je hoofdhuid weer heel koud wat niet prettig is. Gewone mutsjes irriteren vanwege de naden”.

‘Strohalm’ aanreiken aan patiënten met slecht nieuws
Daarom hebben Esther en Barbara aan HagaVrienden gevraagd deze fluweelzachte slaapmutsjes te financieren. “Om een strohalm aan te kunnen reiken aan patiënten die een chemotraject in moeten”, zegt Barbara. “Het gevoel is anders als de patiënt ons spreekuur verlaat met een klein cadeau.
Een cadeau dat hen helpt tijdens het ziek zijn. Dat past goed bij de kernwaarde zorgzaamheid van het HagaZiekenhuis”.

Keppie: fluweelzacht, ademend en zonder naden
Keppie is ontworpen door een ervaringsdeskundige.
Op haar 29ste werd Annemieke van Lubeek getroffen door acute leukemie. Een fijne slaapmuts voor de nacht vond zij niet in het bestaande aanbod. Vanuit die ervaring heeft ze Keppie ontworpen. Annemieke: “Keppie wordt gemaakt van een fluweelzachte stof. De naadjes worden afgewerkt met de fijnste garen, zodat ze de hoofdhuid niet irriteren. Door het model van Keppie blijft de slaapmuts ook ’s nachts goed zitten”. De Keppie is er in verschillende kleuren.

Reacties van patiënten
De chemotherapiepatiënten die in 2017 tijdens spreekuur bij de verpleegkundigen oncologie een Keppie in kleur naar keuze uit mochten zoeken, reageren ongeveer zo:

Wat een fijn mutsje om mee te slapen, ik heb nu geen koud hoofd meer en hierdoor slaap ik weer wat beter.

Het kost mijn geen extra energie meer om mijn hoofd warm te houden, deze energie komt weer ten goede aan mijn herstel.

Wat een zachte stoffen en wat een mooie kleuren.

Roparun sponsort Keppies HagaZiekenhuis
Stichting Roparun sponsort Keppies voor patiënten van het HagaZiekenhuis. Roparun sponsort projecten die kwaliteit toevoegen aan het leven van kankerpatiënten. De sponsorestafette wordt jaarlijks  in het weekend van Pinksteren gelopen.  Annemieke van Lubeek heeft als patiënt zelf gebruik mogen maken van projecten gesponsord door Stichting Roparun. “Dat mijn Keppie nu één van die projecten is geworden, is heel bijzonder”. Voor meer informatie over Roparun, klik hier.

Meer weten over HagaVrienden?
Neem vrijblijvend contact op met Helene Marcus, coördinator HagaVrienden. Kennismaken tijdens een kop koffie of thee in de espressobar kan natuurlijk ook! Telefoon 070-2101564, 
e-mail h.marcus@hagaziekenhuis.nl

Wilt u bijdragen aan een project?
Uw donatie kunt u overmaken op IBAN NL15 RABO 0155 6605 35 tnv Stichting HagaVrienden.