Kookworkshop dialyse patiënten

5 november 2012

Op maandag 4 maart a.s. vanaf 17.00 uur organiseert Stichting Vrienden HagaZiekenhuis (HagaVrienden) weer een ‘dialyse kookworkshop’. De kookworkshop wordt door HagaVrienden aangeboden aan cliënten die dialyseren in het HagaZiekenhuis. De cliënten mogen een partner of begeleider meebrengen zodat zij de kookervaring kunnen delen.
De kookworkshops worden gehouden in de Kookfabriek aan de Televisiestraat.. Er is plaats voor zo’n 40 personen.
De kookworkshops komen tot stand in samenwerking met de diëtiste, maatschappelijk werkster en verpleegkundigen van de afdeling dialyse van het HagaZiekenhuis.Na afloop krijgen de deelnemers de recepten mee naar huis.

kokenworkshop-dialyse2Het is voor de diëtiste iedere keer een hele uitdaging lekkere gerechten te bedenken binnen de marges van het moeilijke dieet. “De Mexicaanse keuken is lastig in te passen in het dieet voor dialyse patiënten, toch is het weer gelukt om geschikte recepten uit te werken, zegt diëtiste Jolijt Sluijter met enige trots”. Met een groep diëtisten van het HagaZiekenhuis koken zij de gerechten voor om ze te testen. Zo delen zij ervaringen over de uitvoering en de smaak van de nieuwe recepten om ze eventueel nog extra te verfijnen. De diëtiste is op de avond zelf aanwezig om vragen te beantwoorden en tips te geven om het eten binnen het dieet zo lekker mogelijk te maken.

De maatschappelijk werkster zorgt voor het verspreiden van de uitnodigingen en registreert wie er komen. “We proberen de cliënten te stimuleren zich op te geven voor de workshops” zegt maatschappelijk werkster Linda van Vliet. “Het is een gezellige avond waarbij de beperkingen die horen bij dialyseren even op de achtergrond komen te staan. Het maken van de gerechten stimuleert de cliënten bovendien hier thuis ook mee aan de slag te gaan”.

De verpleegkundigen van de afdeling dialyse proberen cliënten te enthousiasmeren en werken mee aan het zo nodig aanpassen van het behandelschema zodat deel genomen kan worden aan de workshop.”Het voor velen vaak best een opgaaf om naar de workshop toe te komen, zegt Marion Sellmeijer, dialyseverpleegkundige. Maar een regelmatig gehoorde uitspraak na afloop van de workshop is; “ik voelde me eigenlijk niet zo lekker, maar ik ben zo blij dat ik toch gekomen ben”.

HagaVrienden heeft de workshops georganiseerd in 2011, 2012 en 2013. Omdat het aantal aanmeldingen van patiënten voor de kookworkshops in 2013 terug liep, heeft de afdeling diëtetiek een enquete gehouden. Hieruit is gebleken dat er behoefte is aan een andere invulling van informatie rond dieet en koken. De kookworkshops zijn daarom voorlopig gestopt.

Voor meer informatie kun u contact opnemen met Helene Marcus, coördinator HagaVrienden, h.marcus@hagaziekenhuis.nl of 070-2011564.