Mentale fitnesstraining met een BrainTrainer

10 oktober 2016

Zijn uw ouders ook op leeftijd? Dementerend wellicht? Het geheugen van ouderen, al dan niet met dementie, gaat achteruit. Ze ondernemen steeds minder activiteiten. Wat kun je er aan doen? Een BrainTrainer krijgt de nukkigste ouderen aan het spelen.  De afdeling ouderengeneeskunde HagaZiekenhuis Den Haag droomt ervan de BrainTrainer te kunnen aanschaffen voor haar bewoners. Helpt u mee?

Waarom is een BrainTrainer nodig? Unithoofd Arnold verteld het u.
tovertafel_arnold_de_zoete_2016Arnold de Zoete, unithoofd ouderengeneeskunde HagaZiekenhuis Den Haag (foto links) heeft de BrainTrainer voor zijn afdeling aangevraagd bij HagaVrienden. “De patiënten die verblijven op mijn afdeling zijn vaak ouderen. Een deel kampt met dementieklachten. Ze zijn soms onrustig, depressief, ze vervelen zich snel en maken moeilijk sociaal contact. Met de spelletjes voor ouderen van de Braintrainer kunnen we de ouderen vaker en beter stimuleren en activeren. Het bevordert het herstel maar ook de sfeer. Er zal vaker gelachen worden, denk ik, en lachen is heel gezond!”.

Voor meer informatie over de afdeling klik hier

Wat is een BrainTrainer?
De BrainTrainerPlus™ is een systeem dat ouderen met beginnende dementie of Alzheimer helpt het denkvermogen te stimuleren en het geheugen te trainen. Maar dat is niet alles wat het doet. Ouderen die ermee werken voelen zich prettig. Ze hebben het gevoel aansluiting te houden bij het hier-en-nu. Op het systeem kunnen niet alleen individueel spelletjes en quizzen gespeeld worden, maar ook samen met u en andere familieleden een familieboek of een quiz gemaakt worden. Op die manier wordt het contact makkelijker en intensiever.

braintrainer-12-alleen-gebruikHoe reageren ouderen op de Braintrainer?
De BrainTrainer is enige weken getest op de afdeling Ouderengeneeskunde bij ouderen die onrustig, eenzaam of dementerend zijn. De verpleegkundige nam het initiatief om met een oudere een spel te spelen. De de reacties waren allemaal zeer positief. Zowel de verpleegkundige als de patiënt beleefde een positief gevoel. De BrainTrainer is gemakkelijk mee te nemen naar de patiëntenkamer en is eenvoudig en snel op te starten. Een patiënt die met de BrainTrainer heeft gespeeld vroeg of hij de BrainTrainer mocht kopen, zo enthousiast was hij. Een andere patiënt met een vergevorderde ziekte van Alzheimer begreep, aan de hand van de foto’s die op het scherm verschenen, welk antwoord hij moest geven. Bij ieder goed antwoord kwam er een grote glimlach om zijn mond.
Bij het testen van de BrainTrainer zijn niet alleen patiënten met een cognitieve stoornis benaderd,ook andere (oudere) patiënten beleefden plezier aan de BrainTrainer op een voor hen geschikt niveau. Ook ouderen die de Nederlandse Taal niet zo goed beheersen, beleven veel plezier beleven aan de BrainTrainer. Er wordt gebruik gemaakt van beeld en dat is ook voor anderstaligen goed te begrijpen.

Helpt u mee een glimlach op gezichten te toveren? Doneer nu.
Stichting HagaVrienden is voor het realiseren van projecten afhankelijk van donaties en sponsoring door mensen zoals u.
Een tovertafel kost €5.000.

Helpt u mee de ouderen op de afdeling van Arnold te activeren en laten lachen? Doneer dan op IBAN NL15RABO0155660535 tnv Stichting HagaVrienden ovv BrainTrainer. U wordt – na aanschaf van de BrainTrainer- uitgenodigd de BrainTrainer zelf op de afdeling te komen testen.

Sponsoren en donateurs
HagaVrienden bedankt Arie’s IJS en Meer, een particuliere donateur en Stimuleringsfonds Rabobank voor hun prachtige bijdragen aan dit project. Hierdoor kan het project op korte termijn tot uitvoering komen. U leest hierover bij ‘nieuws’ of op HagaVrienden facebook en twitter.

HagaVrienden: zodat ziek zijn draaglijker wordt. Dankzij u dus.

Helene Marcus-Baart
Coördinator HagaVrienden
Telefoon 070-2101564
E-mail h.marcus@hagaziekenhuis.nl