Muurafbeeldingen; buiten naar binnen brengen

5 juli 2013

Afbeeldingen van bekende plekken of afbeeldingen van de natuur hebben een positief effect op het herstel van patiënten. Deze afbeeldingen dragen bij aan een huislijke sfeer en geven aanleiding tot gesprek.

De wens is op alle vernieuwde afdelingen van het HagaZiekenhuis een muurafbeelding te plaatsen. Een afbeelding zo groot als een gehele muur. Deze wens komt voort uit het verpleegkundig beleid van het ziekenhuis (Planetree) dat zich onder andere richt op een ‘helende omgeving’. Een huislijke sfeer verbetert de leefomgeving voor patiënt, bezoeker en verpleegkundigen. Het heeft een positief effect op het herstel. Dat heeft onderzoek uitgewezen.

Speciaal voor dit doel zijn foto’s gemaakt van bekende plaatsen in Den Haag (de hofvijver of het Kuhrhaus) en het Westland (de kassenbouw) of herkenbare natuur zoals het strand of de haven van Scheveningen. Deze grote afbeeldingen geven de afdelingen niet alleen een huiselijke sfeer, maar bieden patiënten en bezoekers afleiding een aanleiding tot gesprek.

Op de verpleegafdelingen zijn de muurafbeeldingen te vinden bij de (open) verpleegpost. De huiskamer op de verpleegafdeling is gelegen naast de verpleegpost, zodat zowel gebruikers van de huiskamer als de verpleegpost kunnen genieten van het ‘mooie uitzicht’.

Per afdeling worden 1 à 2 muurafbeeldingen geplaatst, afhankelijk van het (beschikbaar) budget.
Eén muurafbeelding kost ongever €2500.
De ver(nieuw)bouw van het HagaZiekenhuis locatie Leyweg loopt door tot in 2014. Hopelijk kunnen alle afdelingen – tot het eind van de bouw – voorzien worden van muurafbeeldingen.

Uw bijdrage kan dit helpen realiseren.
Mocht u een muurafbeeldingen in zijn geheel willen sponsoren, dan bestaat – indien gewenst – de mogelijkheid tot een passende tegenprestatie. Twee muurafbeeldingen hebben wij inmiddels met sponsoring mogelijk kunnen maken.

Fotografie: Studio Oostrum