Op de fiets, juist tijdens chemotherapie

19 mei 2016

Patiënten die chemotherapie krijgen, zijn vaak moe en voelen zich niet lekker. Ze bewegen daardoor minder. Maar deze patiënten zouden juist meer moeten blijven bewegen. Onderzoek toont aan dat bewegen zorgt voor sneller herstel, meer energie. Het HagaZiekenhuis helpt zijn patiënten graag ‘in het zadel’ met een zogenoemd fietslabyrint. Dat is een beeldscherm dat voor een hometrainer wordt geplaatst. Door te beginnen met fietsen, start de fietsroute.

Herstellen door aan conditie te werken

dhr. Van Leeuwen fietst tijdens chemotherapie op de net nieuwe, door een particuliere donateur, gesponsorde, ligfiets. Helaas heeft hij nog geen 'uitzicht', door een fietslabyrint.

dhr. Van Leeuwen fietst tijdens chemotherapie op de net nieuwe, door een particuliere donateur, gesponsorde, ligfiets. Helaas heeft hij nog geen ‘uitzicht’, door een fietslabyrint.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bewegen tijdens chemotherapie een positief effect heeft.  Op fitheid, spierkracht en op de kwaliteit van leven van de patiënt. Hoe eerder de patiënt start met bewegen, hoe beter.  Alle chemotherapiepatiënten in het HagaZiekenhuis die dat willen, krijgen daarom een afspraak bij een fysiotherapeut die het belang van bewegen (iedereen op zijn eigen niveau) uitlegt. Het advies is te voldoen aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen; een half uur per dag matig tot intensief bewegen.

Kriskras door een mooie stad
Het fietslabyrint is bedoeld voor mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is dat ze buiten kunnen gaan bewegen. Het fietslabyrint met beeld en geluid geeft hen de indruk dat ze wel buiten zijn. De patiënt kan kiezen uit routes door zo’n 18 steden (Den Haag, Parijs) of natuurgebieden (Veluwe, Gardameer). Op kruispunten op de fietsroute kun je links of rechts afslaan en je kunt op elk gewenst moment afstappen; net echt! Het fietslabyrint motiveert om (langer) te fietsen dan op een hometrainer zonder virtuele route. Klik hier voor meer informatie over het fietslabyrint.

Interactief fietsen: eenvoudig en onweerstaanbaar
Loes Koorevaar, oncologisch fysiotherapeut vertelt: “We hebben een fietslabyrint op proef gehad op de afdeling. Een oudere mevrouw riep al fietsend uit ‘ik heb in geen 40 jaar buiten gefietst’. Ze kon er geen genoeg van krijgen. Het fietsen op de hometrainer met fietslabyrint wordt begeleid door fysiotherapeuten. Het systeem is echter zo eenvoudig, dat patiënten daarna ook zonder begeleiding op de fiets kunnen stappen.”

Helpt u onze patiënten in het zadel?

16_05_27_j_bos_en_g_de_waard_ivm_fietslabyrintDe wens van unithoofden Jacqueline Bos en Gerrit de Waard (foto) is een fietslabyrint aan te schaffen voor hun verpleegafdelingen. Het gaat om de afdeling Oncologie (15A) en de (gesloten) afdeling Hematologie (15B).  Op 15B verblijven patiënten met ernstige aandoeningen als leukemie en andere kwaadaardige ziekten. Afdeling 15B verpleegt jaarlijks ongeveer 540 patiënten, die gemiddeld 11 dagen zijn opgenomen. Sommigen verblijven helaas enkele weken op de afdeling. Op afdeling 15A waren in 2015 980 (unieke) patiënten opgenomen, met een gemiddelde opnameduur van 4,5 dagen.

Wat is er nodig?
Om deze wens voor de patiënten van het HagaZiekenhuis te realiseren, is het volgende nodig:
– twee fietslabyrinthen, inclusief een 43 inch beeldscherm
– een tv-standaard
– een computer met sensoren
– fietslabyrint-software met 18 fietsroutes naar keuze

– tevens inbegrepen: 2 jaar garantie en een update met nieuwe fietsroutes na twee jaar.
– een hometrainer voor de afdeling Oncologie. De afdeling Hematologie beschikt reeds over 2 moderne hometrainers.

De kosten voor deze aanschaf bedragen € 14.600,00.

Help onze patiënten in het zadel en doneer vandaag nog!

Hoe kan ik doneren?
U kunt uw donatie overmaken aan HagaVrienden op
IBAN NL15 RABO 0155 660 535 t.n.v. Stichting HagaVrienden.
O.v.v. project fietslabyrint.
Namens Stichting HagaVrienden en de patiënten van het HagaZiekenhuis, heel hartelijk bedankt.
HagaVrienden: zodat ziek zijn draaglijker wordt. Ook dankzij u!

Heeft u vragen? Helene Marcus-Baart. Coördinator HagaVrienden beantwoordt ze graag.
Mobiel 06-51552224 of per e-mail h.marcus@hagaziekenhuis.nl. Onderstaand formulier invullen kan ook!