Polikliniekdak Leyweg wordt groen!

11 mei 2012

Groene daken; een betere leefomgeving en een prettiger uitzicht

Het dak van de polikliniek aan de Leyweg kleurt geleidelijk van grijs naar groen en andere natuurlijke tinten. Het dak biedt – hoe meer het zich ontwikkeld – een steeds natuurlijker aanblik vanuit de patiëntenkamers in de hoogbouw.

2010_nov_11_07_28_sedumroof_14In oktober 2010 werd 800m2 grind van het polikliniek dak vervangen door de zogenoemde “sedumbeplanting”. Deze planten vergen nauwelijks onderhoud maar blijven wel groen of nemen – bij droogte – een andere natuurlijke kleur aan. Groene daken hebben enorm veel voordelen.

* Het zorgt voor natuur in de stad. Op die mosdaken komen soms zelfs zeldzame spinnen, kevers en bijen voor.

* De Luchtkwaliteit wordt beter. Het mos absorbeert/bindt o.a. fijnstof en dit draagt bij aan het verminderen van fijnstof in de lucht.Fijnstof is m.n. hinderlijk voor astmapatiënten.

* Een mosdak isoleert. Hierdoor blijft de polikliniek warmer in de winter en koeler in de zomer. En dat levert eens een energiebesparing en minder CO2 uitstoot op.

* Het is een mooi uitzicht vanaf de hoogbouw voor onze patiënten.

* Het riool wordt ontlast bij hevige regenval. Het mos neemt de regen op zodat het regenwater minder snel (50% langzamer) wordt afgevoerd. De gemeente heeft dit project daarom ondersteunt met een subsidie.

* Minder temperatuurverschil kan de levensduur van het dak verlengen.

Het groene dak is mogelijk gemaakt door Aramco Overseas Company B.V. te Scheveningen. Aramco is zelfs zo betrokken bij en enthousiast over het project dat medewerkers van Aramoc – als vrijwilligers – geholpen hebben bij het eerste onderhoud van het dak. Gemeente Den Haag heeft aan aanzienlijk subsidie vertrekt ten behoeven van dit project.

De totale investering voor het dak bedraagt zo’n €70.000. Dat is inclusief een korting op de aanleg door Binder Daktuinen die de aanleg heeft verzorgd.