Rustgevend plafond tijdens stessvol onderzoek

28 juni 2012

Op de nieuwe afdeling Radiologie van het HagaZiekenhuis zijn in drie behandelruimten bij de PET/CT-scan plafonds geïnstalleerd met een rustgevende uitstraling. Op meerdere afdelingen is nog behoefte aan een dergelijk plafond.

Patiënten die een uur lang, liggend in bed, in een van deze ruimtes moeten verblijven, hebben nu uitzicht op een zomers blauwe lucht met schapenwolkjes of vogels en bloesem.

lr_plafondradiologie_3012Een PET/CT-scan brengt de stofwisseling van het lichaam in beeld. Als voorbereiding op het onderzoek krijgt een patiënt een radioactieve stof ingespoten die gekoppeld is aan suiker. Deze suiker wordt opgenomen door kwaadaardige cellen (tumoren). De PET-scan meet de radioactiviteit ervan en kan daardoor gezonde en kwaadaardige cellen van elkaar onderscheiden. Na toediening moet de patiënt een uur lang stil liggen zodat deze stof zo goed mogelijk kan inwerken. Omdat de patiënt na het toedienen van de radioactieve stof zelf ‘straalt’, ligt hij/zij gedurende deze tijd alleen in de behandelruimte. Voor voor een optimale inwerking van de stof is het belangrijk dat de patiënt zo stil mogelijk ligt en niet wordt geprikkeld.

De nieuwe afdeling radiologie heeft drie PET/CT-scanbehandelruimtes. In een van deze behandelruimtes is door het HagaZiekenhuis als proef een zogeheten ‘open ceiling’ (open plafond) aangebracht. Hierop is de afbeelding van een zomers blauwe lucht te zien. Dat is een prettiger uitzicht dan een grijs systeemplafond. Hierdoor kunnen de patiënten makkelijker ontspannen en rustig blijven liggen en dit komt het onderzoek ten goede.

HagaVrienden vindt deze toepassing zo’n mooi voorbeeld van het verbeteren van de omstandigheden voor de patiënt, dat zij de plaatsing van een open ceiling in de twee andere behandelruimten mogelijk heeft gemaakt. Het onderzoek moeten ondergaan is al vervelend genoeg. De 60 minuten wachten tussen toediening van de radioactieve stof en het onderzoek in de PET/CT-scan wordt hiermee een stuk aangenamer.