Trainingsapparaten Hematologiepatiënten

26 juni 2012

Help kankerpatiënten om hun kracht te hervinden

Wie zijn lichaam traint, is sterker en gezonder. Dat geldt ook voor kankerpatiënten die een zware chemotherapie of stamceltransplantatie ondergaan op de afdeling hematologie van het HagaZiekenhuis. Door fysieke training hebben zij minder medicijnen nodig en voelen ze zich een stuk beter. Helpt u als HagaVriend mee om onze trainingsruimte voor kankerpatiënten compleet te maken?

Waarom hebben kankerpatiënten een eigen trainingsruimte nodig?
Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat kankerpatiënten tijdens hun behandelingsperiode in het ziekenhuis duidelijk baat hebben bij lichte lichamelijke training. Maar bij chemotherapie of stamceltransplantatie mogen zij de afdeling drie tot vier weken niet verlaten. Daarom hebben we in 2011 voor deze patiëntengroep een kleine trainingsruimte op de afdeling ingericht. Vanwege de beperkte ruimte wordt hier met enkele hometrainers, gewichten en elastieken geoefend.

Ruimte voor een complete lichamelijke training
Nu we de afdeling hematologie/oncologie vernieuwen is er plek voor een grotere trainingsruimte. Dat betekent dat we de mogelijkheid hebben om grotere toestellen te plaatsen. Zo kunnen meer patiënten tegelijk hun oefeningen doen en kunnen we een meer complete lichamelijke training aanbieden.

Onze verwachting is dat de patiënten hiermee straks nog sterker staan in hun strijd tegen hun ziekte.  Ook het sociale aspect speelt hierbij een rol. De patiënten zijn even weg uit het isolement van hun ziekenhuiskamer en ze ontmoeten hun medepatiënten en zorgverleners in een andere, meer informele omgeving. Ook dat geeft kracht.

Wat willen we concreet: een toestel om de beenspieren te trainen
Wanneer je dagelijks lange perioden in een ziekenhuisbed moet liggen, gaan de spieren in je benen snel achteruit. Daarom willen we graag een toestel aanschaffen waar verschillende beenspieren tegelijkertijd mee worden geoefend: een zogenaamde ‘leg press’. Met een eenvoudige, dagelijkse training krijgen de patiënten al snel weer meer kracht in de benen.

Enthousiaste patiënten
Mijnheer Van Gaalen is enthousiast: “Je spierkracht gaat door op bed liggen snel achteruit. Met training kan ik mijn spieren een beetje in conditie houden.” Ook mijnheer Van der Werf vindt het een uitkomst, omdat hij thuis al gewend was iedere ochtend te fietsen en dit nu in het ziekenhuis voort kan zetten. En de heer Van Koningsbruggen vindt het daarnaast vooral ook gezellig om met elkaar te trainen.