Vanuit bed tijdens dialyse fietsen … over de Veluwe

11 januari 2017

Een dialysepatiënt heeft een behoorlijk gevulde week met 3 keer in de week een bezoek aan het ziekenhuis voor zijn dialysebehandeling. Dat betekent urenlang stilliggen. Als de patiënt tijdens de dialyse zou kunnen bewegen, gaat niet alleen de tijd sneller, het zorgt ook voor een betere conditie. Een fiets met Fietslabyrint is daarom ontzettend welkom op de afdeling Dialyse van het HagaZiekenhuis.

Fietsen tijdens dialyse is belangrijk
“Voor dialysepatiënten is het belangrijk om in beweging te blijven”, vertelt Esther van der Stel, unithoofd afdeling Dialyse. “Bewegen zorgt voor een stabielere bloeddruk en een gezond gewicht (BMI). En dat is weer belangrijk om in een zo goed mogelijke conditie te blijven. De patiënten bewegen bovendien graag tijdens de lange behandeling. Vier uur liggen is lang. De dialyse zelf is uitputtend. Als de nierpatiënt thuiskomt, is hij veel te moe om nog te sporten. Fietsen op bed tijdens de dialyse is dus een uitkomst.”

Waarom een bedfiets?
Patiënten liggen tijdens dialyse in een comfortabele dialysestoel of op bed, afhankelijk van de persoonlijke situatie van de patiënt. Patiënten die een dialysestoel gebruiken, maken nu al gebruik van trappers die op de stoel geschroefd kunnen worden. Voor patiënten op bed is er nu nog niets. Een bedfiets kan gemakkelijk opgesteld worden bij een stoel én bij een bed. Dat maakt het heel makkelijk om in actie te komen.
Foto: Nierpatiënt de heer Vogelaar fietst met de trappers, omdat hij weet dat het goed voor hem is.

Wat is Fietslabyrint?
Fietslabyrint is een interactieve fietstocht. De patiënt ziet de route die hij fietst op het beeldscherm dat op de bedfiets wordt gemonteerd. De fietser kan uit 20 routes kiezen: door
Den Haag, Rotterdam, Parijs, over de Veluwe of door de duinen. Er zijn routes van verschillende afstanden. De fietstocht kan op ieder gewenst moment worden gestopt.

Wetenschappelijk bewezen
Er zijn veel studies gedaan waaruit het positieve effect van bewegen voor dialysepatiënten is gebleken. Op internet zijn er vele te vinden, waaronder deze 2:

  1. ‘Sport tijdens dialyse’: orpadt.be/documenten/J11_N02_A01.pdf.
  2. ‘Klieren met nieren? Nee, klieren met spieren’: http://kennisbank.hva.nl/document/218703.

Helpt u dialysepatiënten in beweging te blijven?
Een bedfiets en Fietslabyrint met alle benodigdheden kost € 12.800 per locatie.
Afdeling Dialyse heeft 3 locaties: Leyweg, Sportlaan en Zoetermeer.
De behoefte aan een bedfiets met Fietslabyrint is het grootst op locatie Leyweg vanwege de zorgzwaarte van de patiënten.

Stichting HagaVrienden is voor het realiseren van projecten afhankelijk van donaties en sponsoring door mensen zoals u. Helpt u de dialysepatiënten in beweging te blijven?

Doneer dan op IBAN NL15 RABO 0155 6605 35 t.n.v. Stichting HagaVrienden o.v.v. ‘bedfiets dialyse’. Online doneren kan ook. 

Namens Stichting HagaVrienden en de patiënten van het HagaZiekenhuis, heel hartelijk bedankt.
HagaVrienden: zodat ziek zijn draaglijker wordt. Dankzij u dus.