Promotieonderzoek Ivo Beetz beloond met Heelkundeprijs 2014

21 januari 2015

Na bestraling van een tumor in het hoofd-halsgebied kampen patiënten vaak met een verminderde speekselproductie, concludeert Ivo Beetz in zijn promotieonderzoek. Voor deze patiënten is de nieuwere protonentherapie mogelijk een geschikter methode.

De Heelkundeprijs wordt jaarlijks toegekend aan een assistent Heelkunde HagaZiekenhuis die in dat jaar een bijzondere prestatie heeft geleverd. In 2014 viel de eer te beurt aan arts-assistent heelkunde Ivo Beetz voor zijn promotieonderzoek. Ivo deed onderzoek naar de oorzaak van verminderde speekselproductie bij patiënten met bestraling van tumoren in het hoofd-halsgebied.

De overwegingen van de jury voor toekenning van de Heelkundeprijs 2014 aan Ivo berusten niet allen op de kwaliteit van zijn promotieonderzoek. Ook zijn inspanningen en doorzettingsvermogen bij zijn wens chirurg te worden, hebben meegewogen in deze beslissing. Ivo was eerst arts-assistent in HagaZiekenhuis (2006-2008 en van 2012 tot 2014).  Daarna is hij onderzoek gaan doen in Groningen, omdat hij zijn ervaring met wetenschappelijk onderzoek wilde vergroten. De verdere overwegingen van de jury zijn geweest:
• zijn prettige persoonlijkheid en omgang met patiënten en collega’s
• de voltooiing van zijn wetenschappelijk werk met een proefschrift tijdens zijn opleidingsjaren in het HagaZiekenhuis.

Het onderzoek met de titel ‘Prediction of patient-rated radiation-induced xerostomia’ draagt bovendien bij aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van de kankerpatiënt.

Bij bestraling van tumoren in het hoofd-halsgebied worden de speekselklieren meebestraald. Hierdoor gaan die klieren minder speeksel aanmaken. Een verminderde speekselproductie klinkt onschuldig, maar heeft veel invloed op de kwaliteit van leven. Niet alleen verandert de smaak, ook kunnen er slik- en spraakproblemen ontstaan. Lees meer

Ivo ontving de oorkonde, behorend bij de prijs op 6 januari jl. uit handen van de heer drs. Wouter Groot MBA, penningmeester van Stichting HagaVrienden. Aan de prijs is tevens een geldbedrag verbonden. Dit bedrag vind zijn oorsprong in een donatie van een tevreden patiënt in 2002. Dit donatiebedrag wordt beheerd door Stichting HagaVrienden.

HagaVrienden feliciteert Ivo van harte met dit mooie onderzoek en uiteraard met de welverdiende prijs!

Geef een antwoord