Wii voor patiënten afdeling Hematologie

18 februari 2014

De afdeling Hematologie heeft sinds 10 januari een Wii (spelcomputer), inclusief een aantal spellen en een tv-scherm op statief. Met spellen zoals ‘Fit Plus’ en ‘Sports Resort’ kunnen ernstig zieke patiënten die in isolatie moeten verblijven toch wat aan beweging doen. De spelcomputer is gesponsord door Stichting BLADT Charity. Hulskamp Audiovisueel Den Haag heeft met korting geleverd en de spellen gesponsord!

Unithoofd Gerrit de Waard test de WII in de huiskamer van de afdeling hematologie

Unithoofd Gerrit de Waard test de WII in de huiskamer van de afdeling hematologie

De afdeling Hematologie heeft eerder al via fondsenwerving fitnessapparatuur gekregen voor patiënten met bijvoorbeeld leukemie. Deze apparatuur is een mooie aanvulling op de zorg. Door conditie en kracht te trainen, verbetert de situatie van deze verzwakte patiënten aanzienlijk.  Hun conditie verbetert, en de opnameduur kan evt verkort worden. En de patiënten voelen zich prettiger.

Beweging, plezier en ontspanning
Sommige van deze patiënten verblijven regelmatig enkele weken op de afdeling en mogen door hun verminderde weerstand niet van de afdeling af, soms nog meer beperkt doordat zij in een vorm van isolatie worden verpleegd. Daarbij kunnen ze geen gebruik maken van de fitnessapparatuur. Bovendien zouden deze patiënten wel wat afleiding kunnen gebruiken. Bij de afdelingen Hematologie en Fysiotherapie ontstond het idee om voor deze patiënten een Wii spelcomputer aan te schaffen. Dat levert niet alleen beweging op, maar ook plezier en ontspanning. Dit is een typisch voorbeeld van een aanvullende voorziening die mogelijk gerealiseerd zou kunnen worden via HagaVrienden. En dat is dus gelukt dankzij sponsor BLADT Charity.

De reacties van patiënten op de Wii zijn verschillend, merkt fysiotherapeut Susan Hombergen: “Dat komt doordat deze patiëntengroep heel breed is. De jongeren vinden het fantastisch en blijven spelen. De meeste ouderen zijn er nog niet aan toe om digitaal te sporten. Maar wij gaan de oudere patiënt hierin uiteraard begeleiden, want dit is wel de toekomst.” Haar collega Loes Koorevaar vult aan: “De Wii lijkt soms ook positief te werken op (jonge) familieleden van patiënten, ze  kunnen tijdens het bezoek evt gebruik maken van de Wii. Er kan nu immers ook plezier worden gemaakt, bijvoorbeeld door vaders met jonge kinderen.”

Wie is die gulle gever?
BLADT Charity is een stichting die goede doelen en projecten financieel ondersteunt. Het fonds is opgericht door de familie Bladt die – na de verkoop van een goedlopend bedrijf – iets terug wil doen voor de samenleving. De stichting steunt projecten die iets nieuws en extra’s betekenen voor groepen mensen die bijzondere hulp of aandacht nodig hebben.

Geef een antwoord